Τα πουλιά πετούν, τα ψάρια κολυμπούν και τα παιδιά παίζουν!!!

Τα πουλιά πετούν, τα ψάρια κολυμπούν και τα παιδιά παίζουν!!!

Καθημερινά, εργαζόμενοι γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας με απαιτητικά προγράμματα, καταλήγουν με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο . Οι ενήλικες συχνά αγνοούν την ευεργετική επίδραση του παιχνιδιού πάνω στα παιδιά.

Το παιχνίδι κοινωνικοποιεί, μαθαίνει στο παιδί κανόνες, προάγει την ευγενή άμιλλα, πειραματίζει και πολλά άλλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παιχνίδι είναι η ίδια η ουσία του παιδιού.

Όπως εμείς οι ενήλικες αποζητάμε μες την εβδομάδα έστω και λίγες έως ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης και αποσυμπίεσης, έτσι και τα παιδιά, ακόμη και αυτά που αποκαλούμε εμείς «ζωηρά» αποζητούν στιγμές χαλάρωσης.

Στη γιόγκα για παιδιά, ακολουθώντας το βιολογικό ρυθμό ενέργειας των παιδιών, οδηγούμε το παιδί μέσα από την αναπνοή και τις θέσεις (asanas), να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Το παιδί χαλαρώνει και απελευθερώνεται, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση καθώς και η ελευθερία στην έκφραση και στην κίνηση που διέπει όλη τη φιλοσοφία της Γιόγκα. Ο ειρηνοποιός χαρακτήρας της, καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ανταγωνισμού, που ενισχύει άσχημα συναισθήματα.

Επίσης, οι στάσεις (asanas) που διδάσκονται και η επιμονή και η υπομονή στις διάφορες θέσεις, τονώνουν τη σωματική δύναμη που είναι απαραίτητη για τη διάπλαση των παιδιών καθώς και την ευλυγισία.

Η καθημερινότητα των παιδιών, οι απαιτήσεις της σχολικής και κοινωνικής ζωής τους είναι επίπονες και πολλές φορές αυτό εκδηλώνεται με μυϊκό πόνο ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες.

Η Γιόγκα μέσω των διατάσεων και των ορθοσωμικών της θέσεων, που εφαρμόζονται στα μαθήματα της, βοηθά στην ευλυγισία αλλά πάνω απ όλα στη σωστή στάση του σώματος που είναι πολύτιμο εφόδιο για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών.

Τα τμήματα που λειτουργούν, προσεγγίζουν εξατομικευμένα την προσωπικότητα του κάθε παιδιού με απώτερο σκοπό, να μάθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια μέσα από τις asanas (στάσεις) καθώς και ασκήσεις συγκέντρωσης και τεχνικές χαλάρωσης.
Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα, το παιχνίδι έχει να παλέψει με πολλούς αντιπερισπασμούς. Η Γιόγκα το βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και στον αυτοέλεγχο.

Αγγελική Βανέσσα Τζήκα
E-RYT 500, Πιστοποιημένη Δασκάλα Παιδικής Yoga